Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Strucla z gruszkami i rodzynkami Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka 300 g
  • masło 200 g
  • cukier 100 g
  • gruszki 1 kg
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • rodzynki 100 g
  • bakalie 50 g
  • sól szczypta
  • olej 5 łyżek
  • rum 1 łyżka
  • bułka tarta 50 g
Obrać gruszki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki skropić rumem i wymieszać z wcześniej posiekanymi bakaliami. Wymieszać mąkę z solą i olejem. Dodać 8 łyżek wody. Wyrobić ciasto i zagnieść na kształt kuli. Posmarować z wierzchu olejem i odstawić na 30 minut.

Rozwałkować ciasto, rozciągnąć aby było jak najcieńsze i posmarować roztopionym masłem. Posypać bułką tartą.

Gruszki wymieszać z cukrem i ułożyć na warstwie z bułką tartą. Obsypać mieszanką rodzynek i bakalii. Ciasto zrolować pomagając sobie serwetą. Ułożyć struclę na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Posmarować lekko masłem i wstawić do piekarnika na około 20-25 minut. Piec w temperaturze 210'C.

Czas 1 godz. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...