- masło 250g
- cukier puder 200g
- wanilia 4 laski
- cytryny 1
- żółtka 8
- twaróg pełnotłusty 1 kg
- śmietana 22% ok. 1,5 szklanki
- domowa skóka pomarańczowa ok. 50 g
- rodzynki 50-100g
- koniak do namoczenia rodzynków
- orzechy włoskie ok. 100g
Powinna być idealnie gładka, rozpływająca się na języku, przesycona aromatami wanilii i skórki pomarańczowej.
Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz