Szukaj przepisów

wtorek, 18 lutego 2014

Pascha Magdy Gessler

Składniki:
  • masło 250g
  • cukier puder 200g
  • wanilia 4 laski
  • cytryny 1
  • żółtka 8
  • twaróg pełnotłusty 1 kg
  • śmietana 22% ok. 1,5 szklanki
  • domowa skóka pomarańczowa ok. 50 g
  • rodzynki 50-100g
  • koniak do namoczenia rodzynków
  • orzechy włoskie ok. 100g
Aby pascha stała się ozdobą wielkanocnego stołu, trzeba zacząć w Wielki Piatek, a dokończyć dzieła w Wielką Sobotę. Powodzenia!
Powinna być idealnie gładka, rozpływająca się na języku, przesycona aromatami wanilii i skórki pomarańczowej.

Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...