Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Pasztet domowy Magdy Gessler

Składniki:
  • Podgardle wieprzowe 300g
  • łopatka wieprzowa 500g
  • wątróbka wieprzowa 300g
  • wołowina (pręga lub łata) 500g
  • grzyby suszone 100g
  • cebule 2
  • jajka 5
  • mleko 0,5 l
  • czerstwe bułki 2
  • smalec 100g
  • ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy po kilka sztuk
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Mięsa, poza wątróbką, obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Przełożyć do rondla i zalać wodą, dając tylko tyle wody, aby mięso było przykryte. Dodać namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela i jałowca, kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Dopiero wtedy dodać wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Bułki namoczyć w mleku. Mięsa, grzyby i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Za ostatnim razem użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca (w dokładnym wyrobieniu tkwi sekret dobrego pasztetu). Doprawić gałką, solą i pieprzem. Napełnić foremki (3 keksówki po ok. 1 kg każda) i piec 90 minut w temperaturze 160 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...