Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Lepkie udka kurczaka z miodem i cytryną

Składniki:
  •  1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  •  sok z 2 cytryn
  •  2 łyżki płynnego miodu
  •  łyżka musztardy ziarnistej
  •  2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  •  6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
  •  sól morska
  •  2-3 marynowane cytryny
  •  garść wydrylowanych zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki
  •  garstka natki o płaskich liściach

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200o C. Utrzyj pieprz w moździerzu. Wsyp go do dużej miski, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę oraz czosnek i starannie wymieszaj. Rozłóż udka kurczaka na dużej blasze do pieczenia, polej cytrynowo-miodową marynatą i zostaw na tak długo, jak to możliwe. Oprósz udka solą i piecz 45 minut, odwracając je w połowie pieczenia. W tym czasie rozkrój marynowane cytryny na połówki i usuń miąższ, zostawiając same skórki. Pokrój je na paski i wymieszaj z oliwkami i natką. Kiedy kurczak się upiecze, podawaj go z przygotowanymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...