- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka musztardy ziarnistej
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
- sól morska
- 2-3 marynowane cytryny
- garść wydrylowanych zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki
- garstka natki o płaskich liściach
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200o C. Utrzyj pieprz w moździerzu. Wsyp go do dużej miski, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę oraz czosnek i starannie wymieszaj. Rozłóż udka kurczaka na dużej blasze do pieczenia, polej cytrynowo-miodową marynatą i zostaw na tak długo, jak to możliwe. Oprósz udka solą i piecz 45 minut, odwracając je w połowie pieczenia. W tym czasie rozkrój marynowane cytryny na połówki i usuń miąższ, zostawiając same skórki. Pokrój je na paski i wymieszaj z oliwkami i natką. Kiedy kurczak się upiecze, podawaj go z przygotowanymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz