Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 6 wiejskich jajek
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Umyj dokładnie pomarańcze. Włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 175 o C i wysmaruj masłem oraz wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odłóż pomarańcze, żeby zupełnie ostygły, a następnie pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Zmiksuj pomarańcze w malakserze. Ubij jajka w dużej misce i wmieszaj wszystkie pozostałe składniki razem z pulpą z pomarańczy. Przelej wszystko do formy i piecz około 1 godziny, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte. Postaw je w formie na metalowej kratce, żeby ostygło. Ostrożnie otwórz tortownicę, wyjmij ciasto i pokrój na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz