liczba osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 3 łyżki oleju (więcej, jeśli potrzeba)
Rozbij jajka w misce. Dodaj cebulę i zamieszaj. Dodaj mąkę, kolendrę, kmin i zamieszaj. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Nałóż miksturę łyżką i smaż 30-45 sekund aż się zrumieni.
Obróć i smaż kolejne 30 sekund aż pakora stanie się złocistobrązowa i chrupka z obu stron. Zdejmij z patelni i połóż na papierowym ręczniku, by osączyć z tłuszczu. Powtarzaj te czynności, uzupełniając w razie potrzeby tłuszcz. Za każdym razem pozwól, by olej się rozgrzał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz