Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 średnia marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 liść laurowy
- listki z 1 gałązki świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcester
- kawałek masła
- 2 pory, posiekane
- 4 duże mączyste ziemniaki w rodzaju
- kleks śmietany (do smaku)
- kawałek masła (do smaku)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć cebulę oraz marchewkę i smaż 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną wołowinę i smaż 5 minut mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, liść laurowy i tymianek. Duś 30 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym samym czasie pokrój ziemniaki na ćwiartki i gotuj w osolonym wrzątku 10-15 minut, aż zmiękną. Odlej wrzątek, a ziemniaki rozgnieć na purée. Dodaj śmietanę, masło i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Po 30 minutach duszenia spróbuj, jak smakuje mięso i jeśli trzeba, dodaj trochę ketchupu oraz sosu Worcester. Jeśli sos jest za rzadki, pogotuj go jeszcze kilka minut bez przykrycia. W drugim rondlu roztop trochę masła i usmaż pory, aż będą miękkie, ale się nie zrumienią. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałóż usmażone pory. Na koniec nałóż puree ziemniaczane i wygładź łopatką. Zapiekaj około 30 minut, aż ziemniaki będą rumiane i chrupkie przy brzegach. Podawaj na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz