Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Grillowane krewetki z jogurtem i miętą

liczba osób: 2

Składniki:
  • 2 czerwone chili bez pestek, drobno posiekane
  • 2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • duży kawałek kłącza imbiru pokrojony na plasterki
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • po szczypcie nasion kminu i kolendry
  • duża szczypta mielonej kurkumy
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżych liści mięty
  • mała puszka gęstej śmietanki kokosowej
  • 2 garście surowych, obranych i oczyszczonych dużych krewetek
Dressing:
  • po garści świeżej kolendry i mięty, posiekanej (odłóż kilka liści do przybrania)
  • otarta skórka z 1 limonki
  • dwie duże łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Włóż do malaksera chili, czosnek, pieprz, kmin, kolendrę i kurkumę i zmiksuj. Dodaj świeżą kolendrę i miętę oraz śmietankę kokosową i zmiksuj na w miarę gładką, gęstą pastę z małymi drobinami przypraw. Rozrzedź ją taką ilością wody, żeby pokryła krewetki. Wymieszaj w misce pastę z krewetkami, przykryj folią i odstaw, żeby się marynowały – nawet całą noc. Przed podaniem mocno rozgrzej patelnię grillową. W tym czasie wymieszaj dressing z jogurtu, skórki z limonki, kolendry i mięty. Rozłóż krewetki na rozgrzanej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż przestaną być szkliste i zrobią się różowe. Podawaj natychmiast z dressingiem i odłożonymi liśćmi mięty. W ten sam sposób można marynować kurczaka albo ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...