- 1 szklanki kaszki owsianej
- 1 szklanki płatków owsianych „górskich”
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 25 ml (kieliszek do wódki) whisky
- trochę płynnego miodu wrzosowego albo lipowego
- 250 g świeżych malin
Rozgrzej mocno górną grzałkę piekarnika. Rozsyp na blasze kaszkę i płatki owsiane. Posyp cukrem trzcinowym i wstaw pod grzałkę na 3-4 minuty – nie spuszczaj blachy z oka, bo płatki łatwo się przypalają! Wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby płatki przestygły. Ubij ręcznie śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodaj whisky i miód i delikatnie ubij uważając, żeby nie zmieniła się w masło. Wmieszaj do niej 2/3 uprażonych płatków z cukrem. Rozłóż maliny do 2 pucharków, nałóż na nie po porcji bitej śmietany i dodaj resztę truskawek. Posyp chrupiącymi płatkami i od razu podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz