Składniki:
- 55 g masła
- 1 posiekana cebula
- 300 g porów, pokrojonych na cienkie plasterki
- 1 szklanki białego wina
- 110 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
- 290 ml bulionu warzywnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 290 ml mleka
- 2 łyżki śmietany
- garść posiekanego szczypiorku
- mała garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Roztop masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz pory i podsmaż, aż zmiękną i się zeszklą, około 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wlej wino i bulion, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem, dolej mleko i śmietanę. Ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem. Podawaj ze szczypiorkiem i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz