Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Mouttabal

Kuchnia arabska

Składniki:
  •  3 średnie bakłażany
  •  4 łyżki soku z cytryny
  •  4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  •  2 zmiażdżone ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy
  •  sól do smaku
Przygotowanie:
 Upiecz bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż będą miękkie. Pozwól im nieco ostygnąć. Gdy da się je wziąć do ręki, przekrój bakłażany na połówki i wybierz miąższ do miski. Zalej go sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodaj tahinę, czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem albo zmiksuj w malakserze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...