- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 laska ulubionej kiełbasy
- 0,5 litra zakwasu na barszcz biały (może być z butelki)
- sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu vegetta
- 4 łyżki śmietany 18%
- odrobina oleju
Sposób przyrządzenia:
Do garnka z
wodą wrzucamy boczek. Po 5 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, liście
laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 łyżki przyprawy typu
"vegetta". Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy woda w garnku zacznie
wrzeć czekamy jeszcze 5 minut i po tym czasie dodajemy ziemniaki. Cebulę
obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na odrobinie oleju, a w tym czasie
kroimy w kostkę również kiełbasę. Kiełbasę dodajemy do cebuli. Zawartość patelni
wrzucamy do garnka z zupą. Po 5 minutach wlewamy zakwas na barszcz biały i
dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do miseczki wlewamy
jedną chochelkę zupy i rozrabiamy ją z 4 łyżkami śmietany. Zawartość miseczki
wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz