Kuchnia arabska
Składniki:
- 450 g suchej ciecierzycy, namoczonej w wodzie przez noc
- 2 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane
- garść posiekanych listków natki pietruszki
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszanej z małą ilością zimnej wody
- suszona chili w płatkach, do smaku
- 1-2 łyżeczki mielonego kminu
- olej słonecznikowy, do smażenia
- 3 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)
- mniej więcej 1 łyżka wody
- sok z 1-2 cytryn
- 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
Osącz, przepłucz i osusz namoczoną ciecierzycę. Wsyp ją do malaksera, dodaj czosnek oraz natkę pietruszki i zmiel na grudkowatą masę. Dodaj cebulę, ziemniaki, sól oraz pieprz do smaku i zmiksuj ponownie na grudkowatą pastę. Wmieszaj sodę z wodą i odstaw na około 30 minut. Posyp mieszaninę płatkami chili oraz kminem i lekko przemieszaj. Uformuj kulki, ułóż w płytkiej formie do pieczenia, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie. Olej osiągnie właściwą temperaturę, gdy wrzucona do nie go drobina bułki delikatnie zaskwierczy (UWAGA: gorący olej może być bardzo niebezpieczny. Nie pozostawiaj go bez nadzoru). Ostrożnie wkładaj po kilka kulek z ciecierzycy do gorącego oleju i smaż 1-2 minuty obracając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Odławiaj je łyżką cedzakową i osączaj na papierowych ręcznikach. Zrób sos: wlej 3 łyżki tahiny do głębokiego talerza. Dolej tyle wody, żeby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Dolej sok z 1-2 cytryn (do smaku) i ponownie wymieszaj. Jeśli sos zrobi się za gęsty, dolej nieco wody. Dodaj posiekany czosnek i znowu wymieszaj. Podawaj falafele z miseczką sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz