(na 4 porcje)
- 400g dyni (obranej i wypestkowanej)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 liście limonki kaffir
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 300ml bulionu warzywnego
- 125ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
do dekoracji
- świeża kolendra
Przygotowanie:
W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie drobno posiekaną cebulę, czosnek i cukier. Smażcie przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajcie liście limonki, rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej i pastę curry. Smażcie przez chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażcie. Dolejcie bulion, gotujcie na małym ogniu przez 30 minut (dynia powinna się rozpadać).
Zdejmijcie z ognia. Wyciągnijcie liście limonki i trawę cytrynową, dodajcie mleczko kokosowe i doprawcie sosem rybnym, dokładnie wymieszajcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz