liczba osób: 4
Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- spory kawałek masła
- 3-4 średnie pory, pokrojone na niezbyt cienkie plasterki
- garstka delikatnych gałązek świeżego tymianku
- 1 kolba kukurydzy
- 2 garście młodych ziemniaków, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 2 wędzone filety z łupacza (albo dorsza)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- duża garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
Przygotowanie: W dużym garnku stop masło, dodaj pory z tymiankiem i przykryj ściśle kołem wyciętym z papieru do pieczenia oraz pokrywką, żeby para nie uchodziła z garnka. Duś pory 10 minut. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z porami wraz z ziemniakami. Przykryj papierem oraz pokrywką i duś kolejne 10 minut. W tym samym czasie ułóż filety z łupacza na dnie dużej patelni lub płaskiego rondla, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe oraz pieprz i poszetuj (gotuj w gorącym, ale nie wrzącym mleku) przez 8 minut – uważaj, żeby się nie rozgotowały. Zdejmij pokrywkę i papier z garnka, nałóż chochlą mleko z patelni bez liści laurowych i pieprzu, dodaj duże kawałki łupacza (usuwając ości). Zagotuj i podaj porcje posypane siekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz