Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Sałatka z pieczonej kaczki i owoców cytrusowych

Składniki:
  •  2 kacze udka z kością i skórą
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  duża szczypta chińskiej przyprawy pięciu smaków
  •  1-2 świeże liście laurowe
  •  2 różowe grejpfruty
  •  2-3 pomarańcze
  •  duża garść pikantnej rukwi wodnej (oderwij najgrubsze łodygi)

Przygotowanie:
 Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż kacze udka na blasze, oprósz je solą i pieprzem, natrzyj skórę przyprawą pięciu smaków i rozłóż na niej liście laurowe. Piecz udka około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a skórka będzie bardzo spieczona i chrupiąca. Pod koniec pieczenia przygotuj sałatkę z cytrusów: odetnij szczyty pomarańczy i grejpfruta i skórę wraz z białą warstwą i błonką tak, żeby dało się ostrym nożykiem wyciąć cząstki miąższu. Rób to nad miską, żeby nie tracić soków. Gdy kaczka się upiecze, zdejmij mięso z kości i pokrój na kawałki wielkości kęsów. Delikatnie wymieszaj rukiew z cytrusami, rozłóż na talerzach, a na porcjach sałatki ułóż kawałki mięsa. Zlej tłuszcz z blachy, na której piekła się kaczka (możesz go przechować w lodówce i usmażyć na nim ziemniaki). Wlej na blachę nieco soku z cytrusów, zamieszaj i polej sałatkę ciepłym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...