- 2 kacze udka z kością i skórą
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- duża szczypta chińskiej przyprawy pięciu smaków
- 1-2 świeże liście laurowe
- 2 różowe grejpfruty
- 2-3 pomarańcze
- duża garść pikantnej rukwi wodnej (oderwij najgrubsze łodygi)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ułóż kacze udka na blasze, oprósz je solą i pieprzem, natrzyj skórę przyprawą pięciu smaków i rozłóż na niej liście laurowe. Piecz udka około godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a skórka będzie bardzo spieczona i chrupiąca. Pod koniec pieczenia przygotuj sałatkę z cytrusów: odetnij szczyty pomarańczy i grejpfruta i skórę wraz z białą warstwą i błonką tak, żeby dało się ostrym nożykiem wyciąć cząstki miąższu. Rób to nad miską, żeby nie tracić soków. Gdy kaczka się upiecze, zdejmij mięso z kości i pokrój na kawałki wielkości kęsów. Delikatnie wymieszaj rukiew z cytrusami, rozłóż na talerzach, a na porcjach sałatki ułóż kawałki mięsa. Zlej tłuszcz z blachy, na której piekła się kaczka (możesz go przechować w lodówce i usmażyć na nim ziemniaki). Wlej na blachę nieco soku z cytrusów, zamieszaj i polej sałatkę ciepłym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz