- 10-15 pomidorów
- oliwa
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 garstka listków tymianku
- 1 garść liści bazylii, podartych na kawałki
- odrobina czerwonego octu winnego i szczypta cukru do smaku
- 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek
- spaghetti
Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Rozkrój pomidory na połówki i rozłóż na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Skrop je niewielką ilością oliwy i oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp listkami tymianku i wstaw pod grzałkę piekarnika, żeby się przypiekły. Kiedy będą miękkie i miejscami poczernieją, przełóż pomidory wraz z sokiem do dużej miski i rozgnieć widelcem, a następnie dodaj bazylię. Dopraw octem winnym i cukrem do smaku. Wmieszaj oliwki. Podawaj ugotowany makaron starannie wymieszany z sosem. Zamiast oliwek można dodać kawałki mozzarelli albo salami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz