Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Grillowana jagnięcina z fetą i cytryną

Składniki:
  • 1 garstka świeżych gałązek oregano
  • 1 garstka świeżych gałązek tymianku
  • owocowa oliwa do skropienia i smażenia
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 kawałek dobrej fety
  • sok z 1 cytryny
  • 6–8 kotlecików jagnięcych z kostką
Przygotowanie:
Oderwij listki oregano i tymianku, włóż do miski i zalej niewielką ilością oliwy. Pokrusz i dodaj fetę (kawałki mogą być spore, bo i tak rozpadną się przy mieszaniu). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko delikatnie przemieszaj. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Dopraw kotleciki solą oraz pieprzem i posmaruj każdy kotlecik niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na gorącej patelni. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą chrupiące – najlepiej, żeby w środku były sprężyste i różowe. Rozłóż kotleciki na dwóch podgrzanych talerzach i póki jeszcze skwierczą, polej dressingiem z fetą. Podawaj natychmiast!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...