- 1 garstka świeżych gałązek oregano
- 1 garstka świeżych gałązek tymianku
- owocowa oliwa do skropienia i smażenia
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 kawałek dobrej fety
- sok z 1 cytryny
- 6–8 kotlecików jagnięcych z kostką
Oderwij listki oregano i tymianku, włóż do miski i zalej niewielką ilością oliwy. Pokrusz i dodaj fetę (kawałki mogą być spore, bo i tak rozpadną się przy mieszaniu). Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny i wszystko delikatnie przemieszaj. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Dopraw kotleciki solą oraz pieprzem i posmaruj każdy kotlecik niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na gorącej patelni. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i będą chrupiące – najlepiej, żeby w środku były sprężyste i różowe. Rozłóż kotleciki na dwóch podgrzanych talerzach i póki jeszcze skwierczą, polej dressingiem z fetą. Podawaj natychmiast!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz