- 1,8 kg umytych, obranych, wypestkowanych i pokrojonych pigw
- 1 strąk wanilii
- cukier (ilość zostanie określona podczas gotowania)
Umieść pigwy w dużym garnku i wlej tyle wody, by pokryła owoce. Dodaj strąk wanilii i zagotuj. Nakryj garnek i gotuj owoce przez 30-40 minut lub do czasu, aż zmiękną. Odcedź płyn i zważ owoce – właśnie tyle cukru będzie potrzeba. Umieść pigwy w malakserze i zmiel na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i dodaj tyle cukru, ile ważyły owoce. Gotuj na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj przez 1-1 ½ godziny lub do czasu, aż pasta zgęstnieje i nabierze głębokiej pomarańczowej barwy. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni C. Wylej pastę na blachę o boku 20 cm, natłuszczoną i wyłożoną papierem. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez 1 godzinę.
Wyjmij i pokrój stężałą pastę na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz