Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Pot au feu

Kuchnia francuska

Składniki:
  •  2 kg mostka wołowego
  •  30 g ozora wołowego
  •  wybór jarzyn, np. pory, karotki, selery, cebule, pasternak, rzepa i dynia piżmowa, pokrojonych na kawałki
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  bouquet garni: pietruszka, tymianek i liście laurowe
  •  2 kiełbaski
  •  1 mały kurczak
  •  3 pomidory
  •  2 garście makaronu rosołowego
  •  musztarda
  •  korniszony
Przygotowanie:
Włóż mostek i ozór wołowy do bardzo dużego garnka i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła mięso. Powoli doprowadź do wrzenia, zdejmując szumowiny łyżką cedzakową. Dodaj do garnka pokrojone warzywa, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz zioła (bouquet garni związany białym sznurkiem). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Dołóż do garnka kurczaka oraz kiełbaski. Gotuj kolejne 1,5 godziny, aż wszystkie mięso będzie dobrze ugotowane. Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso oraz jarzyny i przechowaj w cieple. Postaw garnek z powrotem na ogniu, a gdy zawrze, dodaj makaron. Gotuj go 7-10 minut. Podaj najpierw rosół, a na drugie danie mięso z musztardą i korniszonami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...