- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- duża garść świeżego miękiszu pszennej bułki
- skórka otarta z 1 cytryny
- garstka świeżo startego parmezanu
- garść pietruszki o płaskich liściach, posiekanej
- garść listków tymianku
- 8-10 anchois z puszki, osączonych i posiekanych
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
- 1 szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
- liście boćwiny do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Wymieszaj w misce mielone mięso z bułką, skórką z cytryny i parmezanem. Dodaj zioła i anchois, dopraw niewielką ilością soli (anchois są słone) i sporą mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko dłońmi i uformuj 6-8 dużych mielonych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Rozłóż je w płaskim żaroodpornym naczyniu i zalej je do połowy bulionem. Wstaw naczynie na 20 minut do piekarnika. Kotlety będą chrupiące od wierzchu, a pod spodem miękkie i wilgotne.
Podawaj je w głębokich talerzach z blanszowaną boćwiną i niewielką ilością bulionu, w którym się piekły/dusiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz