Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Wieprzowe mielone z anchois

Składniki:
  •  500 g mielonego mięsa wieprzowego
  •  duża garść świeżego miękiszu pszennej bułki
  •  skórka otarta z 1 cytryny
  •  garstka świeżo startego parmezanu
  •  garść pietruszki o płaskich liściach, posiekanej
  •  garść listków tymianku
  •  8-10 anchois z puszki, osączonych i posiekanych
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  oliwa
  •  1 szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego
  •  liście boćwiny do podania

Przygotowanie:
 Rozgrzej piekarnik do 200oC. Wymieszaj w misce mielone mięso z bułką, skórką z cytryny i parmezanem. Dodaj zioła i anchois, dopraw niewielką ilością soli (anchois są słone) i sporą mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko dłońmi i uformuj 6-8 dużych mielonych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Rozłóż je w płaskim żaroodpornym naczyniu i zalej je do połowy bulionem. Wstaw naczynie na 20 minut do piekarnika. Kotlety będą chrupiące od wierzchu, a pod spodem miękkie i wilgotne.
 Podawaj je w głębokich talerzach z blanszowaną boćwiną i niewielką ilością bulionu, w którym się piekły/dusiły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...