- 225 g białej mąki
- 150 g schłodzonego posiekanego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki zimnej wody (lub więcej w razie potrzeby)
Na nadzienie:
- 700 g syropu słodowego
- 175 g świeżej bułki tartej
- skórka otarta z 3 cytryn
- 2 lekko ubite jajka od kur z wolnego wybiegu
Przygotowanie:
Umieść mąkę i masło w malakserze i używając funkcji pulsacyjnej, miksuj aż uzyskasz konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki zimnej wody. Miksuj aż uformuje się ciasto.
Ciasto z malaksera wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię. Lekko ugnieć, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Posmaruj masłem formę do tarty z wyjmowanym dnem. Wyłóż ciastem formę, dociśnij do krawędzi i nakłuj dno widelcem. Resztki ciasta zachowaj do dekoracji. Podgrzej syrop słodowy w rondlu aż stanie się rzadki. Zdejmij z ognia i wymieszaj z bułką tartą oraz otartą skórką z cytryny.
Dodaj jajka i zamieszaj. Wlej mieszankę do wyłożonej ciastem formy. Za pomocą resztek ciasta uformowanego w paski udekoruj wierzch. Piecz 45-50 minut lub do czasu aż nadzienie stężeje i się zrumieni. Przed wyjęciem z formy i podaniem lekko ostudź tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz