Składniki:
- 110 g masła
- 110 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 225 g cukru trzcinowego
- 3 wiejskie jajka, roztrzepane
- 250 g gotowego kruchego ciasta, rozwałkowanego
- 285 g połówek pekanów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Do rondla o grubym dnie włóż masło, syrop melasowy, ekstrakt waniliowy i cukier i postaw na małym ogniu. Gdy masło się stopi, zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5-10 minut do ostudzenia. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Odłóż na bok garstkę pekanów. Wyłóż ciastem dno foremki do tart. Pozostałe połówki pekanów rozłóż na kruchym spodzie i ostrożnie zalej maślano-jajeczną mieszaniną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut, aż paj zrobi się złocisto-brązowy, a wypełnienie będzie jeszcze trochę miękkie. Odstaw ciasto do ostygnięcia na metalowej kratce. Gdy wypełnienie zacznie tężeć, rozłóż na nim zachowane połówki pekanów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz