Szukaj przepisów

środa, 10 października 2012

Strudel jabłkowy

Kuchnia austriacka

Składniki:
  •  680 g obranych, wypestkowanych i pokrojonych jabłek
  •  1 pomarańczy (sok i skórka)
  •  100 g cukru
  •  świeżo starta gałka muszkatołowa, do smaku
  •  55 g sułtanek
  •  6-8 płatów gotowego ciasta filo
  •  55 g roztopionego i ostudzonego masła (plus masło do wysmarowania formy)
  •  2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz jabłka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, gałkę muszkatołową i sułtanki. Zamieszaj. Posmaruj każdy płat ciasta filo roztopionym masłem. Ułóż płaty ciasta jedno na drugim i umieść na papierze do pieczenia. Posyp wierzchni płat bułką tartą, a na środku połóż jabłka. Delikatnie zwiń ciasto niczym cygaro, pomagając sobie papierem do pieczenia. Ułóż strudel na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym masłem i piecz 30-40 minut aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...