Składniki:
- 680 g obranych, wypestkowanych i pokrojonych jabłek
- 1 pomarańczy (sok i skórka)
- 100 g cukru
- świeżo starta gałka muszkatołowa, do smaku
- 55 g sułtanek
- 6-8 płatów gotowego ciasta filo
- 55 g roztopionego i ostudzonego masła (plus masło do wysmarowania formy)
- 2 łyżki bułki tartej
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz jabłka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, gałkę muszkatołową i sułtanki. Zamieszaj. Posmaruj każdy płat ciasta filo roztopionym masłem. Ułóż płaty ciasta jedno na drugim i umieść na papierze do pieczenia. Posyp wierzchni płat bułką tartą, a na środku połóż jabłka. Delikatnie zwiń ciasto niczym cygaro, pomagając sobie papierem do pieczenia. Ułóż strudel na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym masłem i piecz 30-40 minut aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz