Składniki:
- 2-3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane
- szczypta soli morskiej w płatkach
- 2-3 spore szczypty wędzonej papryki w proszku
- 2-3 spore szczypty kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kminu
- trochę oliwy albo oleju arachidowego
- 6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
- oliwa
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 1 cytryna, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
- szczypta szafranu
- garść wydrylowanych zielonych oliwek
- garstka świeżej natki kolendry, posiekanej
Przygotowanie:
Utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Dodaj wędzoną paprykę, kurkumę i utrzyj na pastę. Dodaj tyle oliwy lub oleju arachidowego, żeby pasta była półpłynna, ale dość gęsta, by nie spływała z kurczaka. Włóż udka kurczaka do miski, zalej marynatą i starannie obtocz w przyprawach. Przykryj miskę plastikową folią i wstaw do lodówki na tak długo, jak czas pozwoli – najlepiej na noc. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu i usmaż cebulę, aż będzie miękka. Dołóż udka kurczaka i obsmaż je z obu stron, żeby były rumiane. Dodaj plasterki cytryny i zalej kurczaka do połowy wodą. Dodaj szafran, porządnie dopraw, przykryj rondel pokrywką i duś około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Posyp danie oliwkami i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz