Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Kurczak po marokańsku

Kuchnia marokańska

Składniki:
  •  2-3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane
  •  szczypta soli morskiej w płatkach
  •  2-3 spore szczypty wędzonej papryki w proszku
  •  2-3 spore szczypty kurkumy
  •  1 łyżeczka nasion kminu
  •  trochę oliwy albo oleju arachidowego
  •  6 dużych udek kurczaka z kością i skórą
  •  oliwa
  •  2 cebule, obrane i posiekane
  •  1 cytryna, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki
  •  szczypta szafranu
  •  garść wydrylowanych zielonych oliwek
  •  garstka świeżej natki kolendry, posiekanej

Przygotowanie:
Utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Dodaj wędzoną paprykę, kurkumę i utrzyj na pastę. Dodaj tyle oliwy lub oleju arachidowego, żeby pasta była półpłynna, ale dość gęsta, by nie spływała z kurczaka. Włóż udka kurczaka do miski, zalej marynatą i starannie obtocz w przyprawach. Przykryj miskę plastikową folią i wstaw do lodówki na tak długo, jak czas pozwoli – najlepiej na noc. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu i usmaż cebulę, aż będzie miękka. Dołóż udka kurczaka i obsmaż je z obu stron, żeby były rumiane. Dodaj plasterki cytryny i zalej kurczaka do połowy wodą. Dodaj szafran, porządnie dopraw, przykryj rondel pokrywką i duś około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Posyp danie oliwkami i świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...