Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Zielone tajskie curry

Kuchnia tajska

Curry:
  •  4 łodygi trawy cytrynowej, obrane z twardych zewnętrznych liści
  •  6 zielonych chili bez pestek, posiekanych
  •  3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  •  kawałek (5 cm) kłącza galangalu lub imbiru, obrany i posiekany
  •  2 szalotki, obrane i drobniutko posiekane
  •  4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  •  1 łyżeczka mielonego kminu
  •  1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki
  •  1 łyżeczka nam pla (tajskiego sosu rybnego)
  •  1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

  •  750 g mięsa z piersi kurczaka albo udek bez kości
  •  3 łyżki oleju arachidowego
  •  200 g małych ciemnych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  •  400 ml mleczka kokosowego
  •  400 ml domowego lub gotowego bulionu drobiowego
  •  8 liści limonki kafir
  •  1 łyżka nam pla (tajskiego sosu rybnego)
  •  1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu, osączonego
  •  2 garście liści bazylii, porwanych
  •  15 g świeżej kolendry (listki z łodyżkami), posiekanej

Przygotowanie:
 Zmiażdż płazem noża i drobno posiekaj trawę cytrynową. Włóż ją do naczynia malaksera z resztą składników curry i zmiel na gęstą pastę, spychając ją kilka razy łopatką ze ścianek. Przełóż pastę do szczelnie zamykanego słoika i wstaw do lodówki. Pokrój mięso kurczaka na paski grubości palca. Rozgrzej olej w woku lub dużym rondlu, włóż do niego kawałki kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Trzeba to robić partiami, żeby olej za bardzo nie stygł. Wyjmuj kawałki kurczaka łyżka cedzakową. Włóż na olej pokrojone pieczarki i usmaż, aż się zrumienią, dolewając więcej oleju, jeśli to konieczne. Wlej mleczko kokosowe oraz bulion, dodaj liście limonki, cztery czubate łyżki pasty curry, sos rybny, pieprz i połowę posiekanych ziół. Zagotuj, następnie zmniejsz płomień i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mięso kurczaka, dołóż kolejną łyżkę pasty i gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut. Wmieszaj pozostałe zioła i podaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...