Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Faszerowana dynia piżmowa

liczba osób: 4
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Składniki:
  • 2 dynie piżmowe
  • 6 kawałków masła
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 duże cebule, obrane i pokrojone na plasterki
  • kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie słupki
  • 2-3 szczypty mielonego cynamonu
  • 2-3 szczypty ziaren kminu
  • duża szczypta papryki w proszku
  • garść dużych jasnych rodzynek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...