rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Składniki:
- 2 dynie piżmowe
- 6 kawałków masła
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2-3 duże cebule, obrane i pokrojone na plasterki
- kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i pokrojony w cienkie słupki
- 2-3 szczypty mielonego cynamonu
- 2-3 szczypty ziaren kminu
- duża szczypta papryki w proszku
- garść dużych jasnych rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz