Składniki:
- 6 łyżek oliwy ekstra vergine
- 2 średnie czerwone chili, pokrojone na plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- garść liści bazylii
- 600 g krojonych pomidorów z puszki
- sól do smaku
- 400 g makaronu penne
- tarty parmezan, do podania
Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć chili i czosnek. Po minucie dodaj liście bazylii, żeby zmiękły w aromatycznej oliwie. Zdejmij czosnek, bazylię oraz chili z patelni i odłóż na bok. Włóż na patelnię krojone pomidory. Dodaj z powrotem czosnek, bazylię i chili. Podgrzewaj na małym ogniu co najmniej 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron w dużym garnku osolonego wrzątku. Odsącz makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podawaj z tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz