Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Penne arrabiata

Kuchnia włoska

Składniki:
  •  6 łyżek oliwy ekstra vergine
  •  2 średnie czerwone chili, pokrojone na plasterki
  •  2 ząbki czosnku, posiekane
  •  garść liści bazylii
  •  600 g krojonych pomidorów z puszki
  •  sól do smaku
  •  400 g makaronu penne
  •  tarty parmezan, do podania
Przygotowanie:
 Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć chili i czosnek. Po minucie dodaj liście bazylii, żeby zmiękły w aromatycznej oliwie. Zdejmij czosnek, bazylię oraz chili z patelni i odłóż na bok. Włóż na patelnię krojone pomidory. Dodaj z powrotem czosnek, bazylię i chili. Podgrzewaj na małym ogniu co najmniej 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron w dużym garnku osolonego wrzątku. Odsącz makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podawaj z tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...