Składniki:
- 3 duże dymki, posiekane
- duży kawałek masła
- oliwa do smażenia
- 3-4 strączki kardamonu
- 1 czubata łyżeczka nasion kolendry
- 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- gotowe puree ziemniaczane
- 150 ml śmietany kremówki
- garść świeżych liści kolendry, posiekanych
Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oliwy i podsmaż dymki. Wyjmij czarne nasionka ze strączków kardamonu i włóż do moździerza. Dodaj kolendrę oraz kmin i utrzyj, ale nie na drobny proszek. Wsyp przyprawy na patelnię z dymką i przesmaż mieszając od czasu do czasu, aż się lekko zrumienią. Wymieszaj w misce dymki i przyprawy z ziemniakami i zrób 4 placki. Połóż je na patelni i usmaż, aż się zrumienią, po kilka minut z każdej strony. Zdejmij placki z patelni i zrób na niej sos. Wlej śmietanę, dodaj posiekane liście kolendry, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj placki z sosem. Pysznym dodatkiem są też smażone plasterki boczku albo szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz