Składniki:
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 4 wiejskie jajka
- 4 łyżki jasnego płynnego miodu
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 175 g startej marchewki
- masło do natłuszczenia formy
- 75 g gładkiego twarożku śmietankowego
- 2 łyżki masła
- 340 g cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj w misce olej z jajkami i miodem, aż składniki dobrze się połączą. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, esencję waniliową oraz starte marchewki i starannie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto na metalową kratkę, żeby wystygło i ostrożnie wyjmij z formy. Utrzyj w misce twarożek z masłem, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj przesiany cukier puder oraz esencję waniliową i starannie wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz