Składniki:
- 1 średnia zielona papryka, pokrojona na plastry
- 50 g małych pieczarek
- 10 g masła
- 400 g gotowanego mięsa kurczaka, pokrojonego
- 225 g ciasta francuskiego (może być gotowe)
- 1 wiejskie jajko, rozkłócone
Sos:
- 25 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 150-200 ml bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- odrobina soku z cytryny
- listki z 1 gałązki świeżego estragonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 o C. Zblanszuj paprykę, gotując ją 2-3 minuty w posolonym wrzątku, osącz, zahartuj zimną wodą i osusz. Oczyść pieczarki i pokrój na ćwiartki. Usmaż je na odrobinie masła w 2-3 minuty i odstaw na bok.
Zrób sos: Roztop 25 g masła w rondlu o grubym dnie, dosyp mąkę i mieszając trzepaczką smaż, aż się zrumieni. Wlej bulion drobiowy, zwiększ płomień i zagotuj, ciągle mieszając. Dolej śmietanę i zredukuj, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Dodaj sok z cytryny i estragon. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mięso z kurczaka i paprykę z pieczarkami. Natłuść masłem duże żaroodporne naczynie i przełóż do niego zawartość rondla. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość około 1 cm. Przykryj naczynie z kurczakiem ciastem i odetnij nadmiar. Ze skrawków wytnij ozdobne listki. Zrób ostrym nożem kilka otworów w cieście, żeby para znalazła ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem. Piecz paj w rozgrzanym piekarniku przez około 25-35 minut. Ciasto ma się pięknie zrumienić, a wypełnienie zagrzać. Wyjmij naczynie z piekarnika, żeby trochę przestygło i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz