Składniki:
- 900 g pasternaku, obranego i pokrojonego w spore kawałki
- 2 pokrojone cebule
- 50 g masła
- duża szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
- 1 łyżka garam masali
- 50 g masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na nadzienie:
- 2 posiekane pory lub cebule
- 1 pokrojona w kostkę marchew
- 3 łyżki masła lub smalcu
- 4 pokrojone w plastry brązowe pieczarki
- 450 g mielonej jagnięciny z pieczeni lub surowej mielonej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
- 1 listek laurowy
- 1 łodyga świeżego tymianku
- 1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie:
Gotuj pasternak w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu aż stanie się miękka i szklista. Dodaj przyprawy i podsmażaj kolejne 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Odcedź pasternak. Utłucz tłuczkiem do ziemniaków, dodaj masło, sól, pieprz, cebulę. Odstaw. W dużym garnku na maśle lub smalcu podsmaż pory (albo cebule) oraz pokrojoną marchew. Smaż aż staną się miękkie i rumiane. Jeśli odrobinę przypalą się na brzegach, nie szkodzi.
Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mielone mięso. Mięso musi się zrumienić, więc nie mieszaj zbyt często. Niech się smaży około 5 minut. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Koncentrat będzie gorzkawy, jeśli się nie ugotuje. Wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz tymianek i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na 25-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw nadzienie solą, sosem worcestershire i pieprzem – nie żałuj przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałóż purée z pasternaku. Piecz 25 minut aż wierzch się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz