Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- oliwa
- 3-4 pomidory
- 1 liść laurowy
- kilka garści gotowanej drobnej fasoli
- bulion warzywny
- kilka kawałków skórki z pomarańczy bez białej gorzkiej warstwy
- skórka parmezanu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 garść łodyg boćwiny (albo młodych liści)
- świeża natka pietruszki, posiekana
- bagietka
Przygotowanie;
Posiekaj cebule i marchewki. Rozgrzej na małym ogniu w dużym garnku trochę oliwy i podsmaż cebulę i marchewkę. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj je do garnka razem z liściem laurowym. Wsyp do garnka fasolę i zalej taką ilością bulionu, która przykryje warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i parmezanu.
Dopraw zupę sporą ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu i gotuj ją na małym ogniu. Posiekaj łodygi boćwiny i dodaj do garnka. Po chwili dodaj liście boćwiny i natkę pietruszki. Podawaj z grzankami i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz