Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Zupa fasolowa Nigela

Kuchnia międzynarodowa

Składniki:
  •  2 cebule
  •  2 marchewki
  •  oliwa
  •  3-4 pomidory
  •  1 liść laurowy
  •  kilka garści gotowanej drobnej fasoli
  •  bulion warzywny
  •  kilka kawałków skórki z pomarańczy bez białej gorzkiej warstwy
  •  skórka parmezanu
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  1 garść łodyg boćwiny (albo młodych liści)
  •  świeża natka pietruszki, posiekana
  •  bagietka

Przygotowanie;
 Posiekaj cebule i marchewki. Rozgrzej na małym ogniu w dużym garnku trochę oliwy i podsmaż cebulę i marchewkę. Pokrój pomidory na kawałki i dodaj je do garnka razem z liściem laurowym. Wsyp do garnka fasolę i zalej taką ilością bulionu, która przykryje warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i parmezanu.
 Dopraw zupę sporą ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu i gotuj ją na małym ogniu. Posiekaj łodygi boćwiny i dodaj do garnka. Po chwili dodaj liście boćwiny i natkę pietruszki. Podawaj z grzankami i oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...