- 6 marchewek, przyciętych i wyszorowanych
- 3-4 dymki, posiekane
- spora garść świeżej natki kolendry, posiekanej i więcej do podania
- 2 duże wiejskie jajka, roztrzepane
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 garść świeżo startego parmezanu
- 1 szklanki śmietany kremówki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
Zetrzyj marchewkę w malakserze i włóż do miski razem z dymkami i taką ilością kolendry, jaka Ci odpowiada. Dodaj jajka i mąkę, żeby składniki się połączyły, a następnie parmezan, który stopi się przy smażeniu i spoi placki. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Sprawdź przed samym smażeniem, czy mieszanina dobrze się skleja – może trzeba dodać jeszcze trochę jajka albo mąki. Rozgrzej dużą patelnię, wlej nieco oliwy i formuj płaskie placki, żeby szybko się smażyły. Smaż je po 4-6 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętaj o złotej zasadzie: nie odwracaj placków za wcześnie, niech się porządnie zrumienią. Podawaj je od razu, posypane siekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz