Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Toad in the hole

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  2 wiejskie jajka
  •  125 g mąki pszennej
  •  150 ml mleka zmieszanego ze 150 ml zimnej wody
  •  1 płaska łyżka ziarnistej musztardy
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  •  6 surowych wieprzowych kiełbasek
  •  100 g cieniutko pokrojonej prosciutto, pancetty, szynki serrano lub cienkich plasterków wędzonego boczku
  •  3 łyżki tłuszczu z pieczonego mięsa lub smalcu

Przygotowanie:

 Ubij trzepaczką lub mikserem jajka z mąką, rozcieńczonym mlekiem, musztardą, solą i pieprzem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220oC. Zdejmij skórę z kiełbasek i owiń każdą w plaster szynki lub boczku. Rozłóż tłuszcz na dnie formy, wstaw do piekarnika i zaczekaj, aż zacznie dymić. Wlej ciasto – zaskwierczy w zetknięciu z gorącym tłuszczem – a następnie zanurz w cieście kiełbaski. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 25-30 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...