Składniki:
- 2 wiejskie jajka
- 125 g mąki pszennej
- 150 ml mleka zmieszanego ze 150 ml zimnej wody
- 1 płaska łyżka ziarnistej musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 surowych wieprzowych kiełbasek
- 100 g cieniutko pokrojonej prosciutto, pancetty, szynki serrano lub cienkich plasterków wędzonego boczku
- 3 łyżki tłuszczu z pieczonego mięsa lub smalcu
Przygotowanie:
Ubij trzepaczką lub mikserem jajka z mąką, rozcieńczonym mlekiem, musztardą, solą i pieprzem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220oC. Zdejmij skórę z kiełbasek i owiń każdą w plaster szynki lub boczku. Rozłóż tłuszcz na dnie formy, wstaw do piekarnika i zaczekaj, aż zacznie dymić. Wlej ciasto – zaskwierczy w zetknięciu z gorącym tłuszczem – a następnie zanurz w cieście kiełbaski. Wstaw blachę z powrotem do piekarnika i piecz 25-30 minut, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz