(na 4 porcje)
- 150g różyczek brokuła (wcześniej ugotowanych)
- 100g liści szpinaku (użyłam mrożonych)
- 50g rukoli
- 100g sera pleśniowego (z zieloną lub niebieską pleśnią)
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 400ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka śmietany
- sól do smaku
dodatkowo:
- 8 kromek bagietki do podania
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać rukolę, dusić do momentu, aż liście zmiękną, dodać ugotowane różyczki brokuła, zalać całość bulionem, zagotować. Dodać liście szpinaku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut (brokuł powinien się rozpadać). Zdjąć z ognia i zmiksować przy użyciu blendera. Dodać ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Jeśli ser nie chce się roztopić, można na chwilę wstawić krem na bardzo mały ogień. Dodać śmietanę i przeciśnięty ząbek czosnku, dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku.
Podawać udekorowane liśćmi rukoli oraz z kawałkami bagietki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz