- spory kawałek masła
- 1 pęczek dymki
- 1 garść bobu
- 3 małe główki sałaty rzymskiej, oczyszczone i przekrojone na pół
- 1 l bulionu warzywnego
- 1-2 garści zielonego łuskanego groszku
- listki z kilku gałązek mięty
Rozgrzej masło w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić i podsmaż dymkę, żeby się zeszkliła. W tym samym czasie zblanszuj bób we wrzątku przez 2-3 minuty, aż będzie dość miękki, żeby zeszła z niego skórka. Rozłóż na patelni z dymką połówki sałaty rzymskiej przeciętą stroną w dół i zalej taką ilością bulionu, żeby prawie przykrył sałatę. Rozsyp podgotowany bób oraz groszek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj miętę. Podawaj z gotowaną szynką – chociaż sałata sama w sobie też jest pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz