Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Sałata rzymska na ciepło

Składniki:
  •  spory kawałek masła
  •  1 pęczek dymki
  •  1 garść bobu
  •  3 małe główki sałaty rzymskiej, oczyszczone i przekrojone na pół
  •  1 l bulionu warzywnego
  •  1-2 garści zielonego łuskanego groszku
  •  listki z kilku gałązek mięty
Przygotowanie:
Rozgrzej masło w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić i podsmaż dymkę, żeby się zeszkliła. W tym samym czasie zblanszuj bób we wrzątku przez 2-3 minuty, aż będzie dość miękki, żeby zeszła z niego skórka. Rozłóż na patelni z dymką połówki sałaty rzymskiej przeciętą stroną w dół i zalej taką ilością bulionu, żeby prawie przykrył sałatę. Rozsyp podgotowany bób oraz groszek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj miętę. Podawaj z gotowaną szynką – chociaż sałata sama w sobie też jest pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...