Ciasto:
- 4 wiejskie jajka
- 225 g cukru
- 225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
- 225 g masła, stopionego
Polewa:
Przybranie:
- drażetki z białej czekolady
- drażetki z mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do
180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj
w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie
wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż
wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w
foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło
w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i
starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj
na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki
ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz