Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Babeczki z czekoladą



Ciasto:
  •  4 wiejskie jajka
  •  225 g cukru
  •  225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
  •  225 g masła, stopionego
Polewa:
  •  110 g miękkiego masła
  •  170 g cukru pudru
  •  55 g kakao w proszku, przesianego
  •  1-2 łyżki mleka
Przybranie:
  •  drażetki z białej czekolady
  •  drażetki z mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...