Składniki:
- 500 g karkówki jagnięcej bez kości, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej roślinny
- 1 posiekana cebula
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 marchewki, pokrojone na plasterki
- 350 ml bulionu jagnięcego
- 500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i obgotowanych
- 450 g gotowego rozwałkowanego kruchego ciasta
- 1 rozkłócone jajko
Przygotowanie:
Oprósz mięso mąką. Rozgrzej w dużym rondlu dość oleju roślinnego, by przykrył dno i usmaż cebulę z mięsem, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć marchewki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Duś co najmniej godzinę, aż mięso będzie miękkie i smaczne. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka z jagnięciną pokrojone ziemniaki. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryj kruchym ciastem. Zrób nożem 3 szczeliny w cieście, żeby para znajdowała ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz około 40 minut, aż będzie złociste. Od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz