Składniki:
- oliwa
- 2 cebule, obrane i pokrojone na plasterki
- 2 duże garście makaronu – np. muszelki
- 4-6 dobrych surowych wieprzowych kiełbasek
- garstka natki pietruszki o płaskich liściach, posiekanej i trochę do podania
- łyżka gładkiej musztardy, np. diżońskiej
- łyżka musztardy ziarnistej
- około 100 ml śmietany kremówki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Wlej oliwę na dużą rozgrzaną patelnię i uduś cebulę, aż będzie bardzo miękka i słodka. Żeby się za bardzo nie zrumieniła i nie była chrupiąca, przykryj patelnię pokrywką na 8-10 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy cebulka będzie usmażona, obierz kiełbaski ze skórki, podziel na porządne kęsy, włóż na patelnię i smaż kilka minut. Dodaj natkę i obydwa rodzaje musztardy. Wmieszaj śmietanę, sprawdź smak i ewentualnie dopraw. Odsącz makaron i przełóż na patelnię z kiełbaskami. Przemieszaj i od razu podaj z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz