- 4 piersi kurczaka bez skóry
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana marchewka
- 1 posiekana łodyga selera
- 1 liść laurowy
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 150 ml białego wina
- 1 żółtko z wiejskiego jajka
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Włóż piersi kurczaka do dużego garnka. Dorzuć jarzyny, listek laurowy oraz pieprz i zalej wodą, by tylko przykryła zawartość garnka. Postaw go na małym ogniu, powoli zagotuj wodę i gotuj około 30 minut do czasu, aż mięso się ugotuje. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową, przełóż na talerz i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do miski. Roztop masło w czystym rondlu na małym ogniu. Stale mieszając dosypuj mąkę małymi porcjami i zrób zasmażkę. Nadal mieszając, powoli dolej do zasmażki około 450 ml zachowanego bulionu drobiowego i zrób gęsty sos. Dolej białe wino i zagotuj. W czystej misce lekko ubij żółtko ze śmietaną. Stopniowo dolewaj je do sosu, dokładnie mieszając. Zdejmij rondel z ognia, dopraw sos do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój ugotowanego kurczaka na kawałki wielkości kęsów i włóż do sosu. Nakładaj porcje do ogrzanych misek i przybierz posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz