Składniki:
- 2 duże bakłażany pokrojone na ćwiartki, a później na grube plastry
- sól
- olej arachidowy
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane
- kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i drobno posiekany
- 6-8 strączków kardamonu
- 1-2 szczypty suszonych płatków chili
- 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1-2 łyżeczki nasion kminu
- 6-8 pomidorów, posiekanych
- sól i świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany
- garstka świeżej natki kolendry, posiekanej
- garstka liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Włóż pokrojone bakłażany do durszlaka i wstaw go do miski. Oprósz solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej w dużym rondlu trochę oleju arachidowego na dużym ogniu i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś 20 minut, aż cebula zmięknie. Pokrusz strączki kardamonu, wyjmij z nich czarne nasionka i delikatnie zmiażdż je w moździerzu. Dodaj nasionka do rondla z cebulą razem z chili, kurkumą oraz kminem, wymieszaj i przesmaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj posiekane pomidory, zalej wodą, żeby zakryła warzywa i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i usmaż bakłażany: spłucz z nich sól i lekko upraż kawałki na grilowej patelni. Dodaj je do rondla z pomidorami, cebulą i przyprawami i duś 25 minut. Spróbuj, zdejmij rondel z ognia, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj tyle jogurtu i śmietany, ile trzeba. Posyp posiekaną kolendrą oraz miętą i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz