Szukaj przepisów

środa, 10 października 2012

Szybkie warzywne curry



Składniki:
  •  2 duże bakłażany pokrojone na ćwiartki, a później na grube plastry
  •  sól
  •  olej arachidowy
  •  2 cebule, obrane i posiekane
  •  3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane
  •  kawałek kłącza imbiru długości kciuka, obrany i drobno posiekany
  •  6-8 strączków kardamonu
  •  1-2 szczypty suszonych płatków chili
  •  1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
  •  1-2 łyżeczki nasion kminu
  •  6-8 pomidorów, posiekanych
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  kilka łyżek jogurtu naturalnego
  •  łyżka śmietany
  •  garstka świeżej natki kolendry, posiekanej
  •  garstka liści świeżej mięty

Przygotowanie:
 Włóż pokrojone bakłażany do durszlaka i wstaw go do miski. Oprósz solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej w dużym rondlu trochę oleju arachidowego na dużym ogniu i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś 20 minut, aż cebula zmięknie. Pokrusz strączki kardamonu, wyjmij z nich czarne nasionka i delikatnie zmiażdż je w moździerzu. Dodaj nasionka do rondla z cebulą razem z chili, kurkumą oraz kminem, wymieszaj i przesmaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj posiekane pomidory, zalej wodą, żeby zakryła warzywa i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i usmaż bakłażany: spłucz z nich sól i lekko upraż kawałki na grilowej patelni. Dodaj je do rondla z pomidorami, cebulą i przyprawami i duś 25 minut. Spróbuj, zdejmij rondel z ognia, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj tyle jogurtu i śmietany, ile trzeba. Posyp posiekaną kolendrą oraz miętą i od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...