Składniki:
- 1 opakowanie płatów nori
- 400 g ryżu do sushi przygotowanego wg wskazań na opakowaniu
- pasta wasabi
- 450 g świeżych filetów z łososia najwyższej jakości
- 1 ogórek pokrojony w wąskie słupki
- 1 pęczek posiekanej dymki
- sos sojowy
Przygotowanie:
Połóż płat nori na macie do przyrządzania sushi. Pokryj płat nori ostudzonym ryżem i równomiernie rozprowadź. Nie używaj za dużo ryżu, gdyż kawałki sushi wyjdą za duże. Nałóż na ryż odrobinę pasty wasabi, do smaku. Uwaga, wasabi jest bardzo ostre! Ułóż na ryżu wąski pasek łososia. Na łososiu połóż ogórek i dodaj nieco dymki. Ostrożnie zwiń płat nori z nadzieniem w kształt kiełbaski. Odetnij końce i pokrój w trzycentymetrowe kawałki. Podawaj z sosem sojowym oraz wasabi w osobnych naczynkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz