Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 900 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka imbiru
- mała szczypta nitek szafranu namoczonych w 1 łyżce wody
- 12 suszonych śliwek
- 4 łyżki jasnego płynnego miodu
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
Przygotowanie:
Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę jagnięcinę i obsmaż mięso, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Zalej je taką ilością wody, by je tylko przykryła. Dolej pozostałe 2 łyżki, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną kolendrę oraz cynamon w proszku i w całości, mielony kmin, imbir oraz szafran razem z wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 2 godziny. Dodaj śliwki i gotuj jeszcze 20 minut. Wmieszaj miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy i podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu albo kuskusu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz