Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Tażin jagnięcy z suszonymi śliwkami

Kuchnia marokańska

Składniki:
  •  4 łyżki oliwy
  •  1 posiekana cebula
  •  900 g udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  1 łyżeczki mielonej kolendry
  •  1 łyżeczki mielonego cynamonu
  •  1 kawałek kory cynamonowej
  •  1 łyżeczka mielonego kminu
  •  1 łyżeczka imbiru
  •  mała szczypta nitek szafranu namoczonych w 1 łyżce wody
  •  12 suszonych śliwek
  •  4 łyżki jasnego płynnego miodu
  •  1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:
 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę jagnięcinę i obsmaż mięso, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Zalej je taką ilością wody, by je tylko przykryła. Dolej pozostałe 2 łyżki, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mieloną kolendrę oraz cynamon w proszku i w całości, mielony kmin, imbir oraz szafran razem z wodą i doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 2 godziny. Dodaj śliwki i gotuj jeszcze 20 minut. Wmieszaj miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy i podawaj na gorąco z dodatkiem ryżu albo kuskusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...