Składniki:
- 70 g miękiszu świeżej białej bułki
- 500 g mielonego mięsa kurczaka
- 6 plastrów wędzonego boczku, drobno posiekanych
- 1 cytryna – otarta skórka i sok
- listki z 6 gałązek świeżego tymianku, posiekane
- 3 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
- majonez
- liście sałaty
Włóż bułkę, mięso i posiekany boczek do miski. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki tymianku. Wsyp starty parmezan. Dopraw mieszaninę niewielką ilością soli oraz sporą szczyptą czarnego pieprzu i starannie wymieszaj.
Zrób z masy niewielkie pulpeciki i spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż po 8 kotlecików raz przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 6-8 minut, żeby były starannie przesmażone, przekładając w połowie czasu na drugą stronę. Zdejmij kotleciki z patelni i podawaj z majonezem owinięte w liście sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz