Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w soku pomarańczowym

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak lub 2 piersi kurczaka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek)
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
Pokrojone na kawałki mięso lekko obtocz w mące i zrumień na oleju rozgrzanym w głębokiej patelni, a następnie przełóż do osobnego naczynia.

Na pozostałym na patelni oleju przesmaż oczyszczone i pokrojone warzywa, posyp je curry oraz zalej sokiem i bulionem. Następnie wymieszaj z plasterkami jabłka i przyprawami, włóż liść laurowy i zagotuj. Do tego dodaj kawałki kurczaka i duś pod przykryciem do czasu aż zmięknie.

Podawaj z ryżem i surówką z cykorii lub zieloną sałatą. Możesz też udekorować cząstkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...