Składniki:
- 1/2 kurczaka
- 1/2 porcji włoszczyzny
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 słoik pikli 0,3 l
- (np. marynowane warzywa: marchew, ogórki,
- czerwona papryka, kukurydza, kalafior)
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- liście sałaty
- natka pietruszki
Kurczaka włożyć do garnka. Włoszczyznę obierz, umyj i wraz
z przyprawami dodaj do kurczaka, zalej 5 szklankami zimnej wody, zagotuj i
zmniejsz ogień. Cebulę obierz, opłucz, przepołów, przypiecz na ogniu i dodaj do
rosołu. Mięso gotuj do miękkości na małym ogniu. Groszek ugotuj w osolonym
wrzątku i osącz. Pikle pokrój, przelej na sicie przegotowaną wodą i osącz.
Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Mięso oddziel od kości i
rozdrobnij. Wywar przecedź. Jeśli jest go mniej niż 1 l, uzupełnij wrzątkiem
oraz dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest go więcej, dalej gotuj, aż pozostanie 1
l. Do gorącego wywaru dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
Wywar schłodź. Do małych filiżanek, wypłukanych zimną wodą, nałóż rozdrobnione
mięso, groszek, pikle i wlej tężejący wywar; odstaw w chłodne miejsce do
zastygnięcia. Następnie wyjmij galaretki z filiżanek, na chwilę zanurzając
filiżanki w gorącej wodzie, a potem odwracając je do góry dnem. Galaretki ułóż
na liściach sałaty i przybierz natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz