Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Tymbaliki z kurczaka

Składniki:
  • 1/2 kurczaka
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 słoik pikli 0,3 l
  • (np. marynowane warzywa: marchew, ogórki,
  • czerwona papryka, kukurydza, kalafior)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz 
do przybrania:
  • liście sałaty
  • natka pietruszki
Kurczaka włożyć do garnka. Włoszczyznę obierz, umyj i wraz z przyprawami dodaj do kurczaka, zalej 5 szklankami zimnej wody, zagotuj i zmniejsz ogień. Cebulę obierz, opłucz, przepołów, przypiecz na ogniu i dodaj do rosołu. Mięso gotuj do miękkości na małym ogniu. Groszek ugotuj w osolonym wrzątku i osącz. Pikle pokrój, przelej na sicie przegotowaną wodą i osącz. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Mięso oddziel od kości i rozdrobnij. Wywar przecedź. Jeśli jest go mniej niż 1 l, uzupełnij wrzątkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest go więcej, dalej gotuj, aż pozostanie 1 l. Do gorącego wywaru dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wywar schłodź. Do małych filiżanek, wypłukanych zimną wodą, nałóż rozdrobnione mięso, groszek, pikle i wlej tężejący wywar; odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie wyjmij galaretki z filiżanek, na chwilę zanurzając filiżanki w gorącej wodzie, a potem odwracając je do góry dnem. Galaretki ułóż na liściach sałaty i przybierz natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...