Składniki:
- 2 jabłka
- 1 mandarynka
- 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 połówki gruszki z kompotu
- 1/2 szklanki papai z puszki
- 1/4 szklanki rumu
- sok z cytryny
- cukier, sól
Jabłka
obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki, zalej 2 szklankami wody,
wsyp 2 łyżki cukru i zagotuj. Wiśnie wydryluj lub rozmroź, zalej 2 szklankami
wrzątku posłodzonego 2 łyżkami cukru i ugotuj kompot. Mandarynkę umyj, osusz i
otrzyj z niej 1 łyżeczkę skórki. Papaję, brzoskwinię i gruszkę wyjmij z zalewy
i pokrój na kawałki. Z kompotów zlej zalewę do jednego naczynia, dodaj syrop z
papai oraz brzoskwiń i wymieszaj (powinno być 6 szklanek płynu). Dodaj skórkę
otartą z mandarynki i szczyptę soli. Kompot zamieszaj, zagotuj, z następnie
ostudź. Jeśli trzeba, dopraw sokiem z cytryny. Wlej rum. Wszystkie owoce włóż
do jednego naczynia i zalej kompotem. Pozostaw w chłodzie ok. 5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz