Składniki:
- 60 dag zrazówki cielęcej
- 4–6 plastrów szynki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii
- lub 2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1–2 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól
Umyte
i osuszone mięso pokrój na 6 sznycli, lekko pobij tłuczkiem, skrop sokiem
z cytryny, posyp solą, leciutko oprósz mąką. Na każdym płacie mięsa ułóż
plaster szynki, posyp szałwią, zwiń, owiąż nitką lub zepnij wykałaczkami,
obtocz w mące. Obsmaż zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, przełóż do
rondla, polej tłuszczem z patelni, skrop winem i duś pod przykryciem
na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Podawaj z frytkami, makaronem lub
francuskimi kluskami i duszoną marchewką z kukurydzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz