Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Zrazy cielęce

Składniki:
  • 60 dag zrazówki cielęcej
  • 4–6 plastrów szynki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii
  • lub 2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1–2 łyżki mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól

Umyte i osuszone mięso pokrój na 6 sznycli, lekko pobij tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp solą, leciutko oprósz mąką. Na każdym płacie mięsa ułóż plaster szynki, posyp szałwią, zwiń, owiąż nitką lub zepnij wykałaczkami, obtocz w mące. Obsmaż zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, przełóż do rondla, polej tłuszczem z patelni, skrop winem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Podawaj z frytkami, makaronem lub francuskimi kluskami i duszoną marchewką z kukurydzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...