Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Zupa z pulpetami


Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego (łopatka, pręga)
  • 50 dag kury lub kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
  • 2 cebule
  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 3–4 łyżki parmezanu
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
pulpety:
  • 40 dag mięsa z piersi kurczaka lub cielęciny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Włoszczyznę obierz i opłucz. Kurę i mięso wołowe umyj i wraz z włoszczyzną (bez kapusty) włóż do garnka, zalej 3,5 l zimnej wody, zagotuj i zmniejsz ogień. Cebulę obierz, opłucz, przepołów, przypiecz na ogniu i wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem dodaj do rosołu. Gotuj 2–3 godziny Na bardzo małym ogniu. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj kapustę.

Groszek odcedź z zalewy, opłucz, krótko obgotuj w osolonym wrzątku i osącz. Ryż ugotuj na sypko.
Następnie przygotuj pulpety – bułkę namocz w mleku i odciśnij. Piersi kurczaka umyj i wraz z bułką zmiel. Rozgrzej masło na patelni i duś mięso z bułką ok. 30 minut, a następnie odstaw z ognia i ostudź. Dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wyrób masę, uformuj z niej pulpety wielkości orzecha laskowego i obtocz w mące pszennej. Ugotuj w osolonym wrzątku i osącz.

Rosół podawaj w bulionówkach. Do każdej porcji włóż po 1 łyżce groszku i ryżu oraz 2–3 pulpety, Posyp natką pietruszki. Osobno podawaj parmezan.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...